Diğer Giyilebilir Teknoloji Ürünleri

AlterEgo – Artık Düşüncelerimiz de Sesli

Google Glass ve Microsoft Hololens, birçoğumuzun tanıdığı ve kullandığı yapay zekâ destekli kişisel asistanlar. MIT (Massachusetts Institute of Technology) ise bu terime yeni bir bakış açısı getirdi. MIT Medya Laboratuvarı öğrencilerinden Arnav Kapur, yeni ve ses getirecek buluşu AlterEgo ile iç sesimizi algılayabilecek ve ihtiyaçlarımıza anında cevap verebilecek. Sistem, Google Glass ile aynı taban fikir üzerine kurulu. En büyük farkı ise bütün komutların düşünceler aracılığıyla verilmesi.

MIT AlterEgo

AlterEgo Nasıl Çalışıyor?

Dışarıdan bakılınca beyaz bir plastikten oluşan bu cihaz, çenenin tek tarafını kavrıyor ve kulak üstünden tutturuluyor. Plastiğin altındaki 4 elektrot sistem deriyle temasa geçiyor ve iç sesimizle harekete geçen nöromüsküler sinirler sayesinde komutları algılıyor. Sinirlerden toplanan titreşim verileri bilgisayar sistemine aktarılıyor. Bilgisayar sistemi, nöromüsküler sinyaller aracılığıyla verilen komutu sözcüklere döküyor ve ardından komut gerçekleştiriliyor. AlterEgo’nun bir diğer özelliği ise geri bildirim için kulaklık gerektirmemesi. Cihazın kulak üstüne tutturulan kısmından çıkan küçük bir hoparlör sistemiyle kullanıcı geri bildirimleri rahatça duyabiliyor. Üstelik sistem bu sayede dış dünyayla iletişimin tamamen kesilmesini de engellemiş oluyor.

AlterEgo Arnav Kapur

Kapur, Tokyo’da gerçekleşen tanıtım kongresinde, AlterEgo’yu “zeka çoğaltıcı” olarak tanımladı. Asıl hedeflerinin bilgisayar sistemi ve insan bilincini bütünleştirip insan bilincini daha yüksek seviyelere çıkarmak olduğunu da ekledi. Günlük hayatta akıllı telefonlarda bilgi ararken harcadığımız zamanı ve oluşan dikkat dağınıklığını AlterEgo ile minimize edeceklerini belirten Kapur ve proje ekibi, 10 deneğin 15 dakika boyunca cihaza komut vererek gerçekleştirdiği testlerde %92 başarı ile Google’ın klasik mikrofonla ses kopyalama sisteminde ortaya koyduğu %95’lik skoruna oldukça yakın olduklarını da ortaya koydu. Kapur, sistemin hala gelişmekte olduğunu belirtse de AlterEgo şu anki haliyle satranç oynayabiliyor, sayıları algılayabiliyor ve basit görevleri gerçekleştirebiliyor.

Cihaz şu anki fiziksel özellikleriyle yeterince kullanışlı olmasa da, çok yakın bir gelecekte hızla gelişen teknoloji sayesinde boyutunun çok küçük seviyelere indirilebileceği söyleniyor. Çeşitli nedenlerle konuşmakta zorluk çeken bireyler için de oldukça büyük bir umut ışığı olan AlterEgo’nun, sessiz olunması gereken yerlerde kolayca günlük hayatımıza yardımcı olacağı, düşünce ve hayalleri çok kısa ve basit işlemlerle resme dökebileceği bir giyilebilir teknoloji ürünü olacağı da öngörüler arasında.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir