Diğer Giyilebilir Teknoloji Ürünleri

Süper-Kondansatörler İle Giyilebilir Teknoloji Yeni Bir Döneme Giriyor

Bilim insanlarının uzun süreli çalışmaları nihayetinde sonuç verdi. Giyilebilir teknoloji ürünleri tüm kullanıcılar için daha hafif ve çok daha kullanışlı bir hale getirmek amacıyla bir araya gelen bir grup bilim insanı, güneş enerjisi ile çalışan yeni “süper-kondansatörler” üreterek amaçlarına ulaşmayı başardı.

Şu an satışı gerçekleştirilen giyilebilir cihazlarda, bükülemeyen ağır ve sert bataryalar kullanılıyor. Bu da uzun süreli kullanılan birçok cihazın bir süre sonra kullanışsız hale gelmesine ve konforunun düşmesine sebep oluyor. İsmini “Bağlanabilir Elektronikler ve Sezgi Teknolojileri (Bandable Electronics and Sensing Technologies)” kısaltmasından alan The BEST takımı, başlarında Profesör Ravinder Dahiya olmak üzere, birçok başarılı bilim insanından oluşuyor. Takım, cilt ile daha iyi bir bağlantı ve temas kurarak giyilebilir cihazın, kullanıcının vücuduna daha rahat oturmasını sağlayacak ve tıbbi alanlarda yaygınlaşmakta olan sağlık sensörlerine enerji üretebilecek yeni bir süper-kondansatör üzerinde çalışmalarını uzun süredir sürdürüyor. Bunun için eski tasarımlarında bazı değişiklikler yaparak teknolojiyi daha da ileriye götüren takım, giyilebilir teknoloji alanında yepyeni bir dönem başlatacak gibi gözüküyor.

Süper-kondansatörler

Süper-Kondansatörler Nasıl Çalışıyor?

Süper-kondansatörler, grafin ve gümüşten üretilmiş üç boyutlu delikli köpüklerden oluşan birçok katman içeriyor. Bu özel yapısı ile süper-kondansatörler, benzer yeni nesil bükülebilir bataryalardan 3 kat daha fazla enerji üretiyor ve depoluyor. Böylece çok daha kesin ve net veriler sağlayabiliyor. Kullanıcılar için çok tercih edilebilir olmasını sağlayan bir yönü de bu bataryaların uzun süreli dayanıklılığı. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar ve deneyler sonucu süper-kondansatörlerin 25 bin kez sıfırdan şarj edilip sonuna kadar kullanılabildiği bilgisine ulaşıldı. Aynı zamanda takım, güneş enerjisiyle çalışan bükülebilir bir deri de üretti. Filmlerde gördüğümüz robotik insanları andıran bu deri, kendi kendini şarj edebiliyor. Özel üretilmiş pH sensörleri ile kullanıcının terini analiz edip sağlık durumları hakkında bilgi sahibi oluyor.

Grubun lideri Profesör Dahiya, bu yeni nesil, güneş enerjisiyle çalışan süper-kondansatörlerin üretimi için süren çalışmaların başarıyla sonuçlanmasından ötürü büyük mutluluk duyduklarını söylüyor. Süper-kondansatörlerin teknolojisi sadece güneş ışığıyla büyük enerjiler üretip birçok alanda kolaylık ve yarar sağlayacak. Diğer bataryaları kolayca gölgede bıraktığını söyleyen Dahiya, teknolojinin geliştirilmeye çok müsait olduğunu belirtiyor.

Süper Kondansatörler Dahiya

Süper-Kondansatörler ve Güneş Enerjisi

Giyilebilir teknoloji açısından önem arz eden bu bataryalar, güneş enerjisi esas alınarak üretilen teknolojiler açısından bir dönüm noktası olacak. Takımı oluşturan bilim insanları, gerek süper-kondansatörlerin gerekse ürettikleri bükülebilir sentetik derinin üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Yenilikçi birçok fikirlerinin olduğunu söylüyor ve zaten bir adım öteye taşıdıkları teknoloji dünyasını çok daha ileriye götüreceklerini iddia ediyorlar. Bilim insanları aynı zamanda ürettikleri yapay derinin ilerleyen yıllarda protez vücut parçalarının üretimi için kullanılacağını da ekleyerek sakatlık yaşayan insanlar için yeni bir umut oluyor. Zaten halihazırda protez kullanmakta olup rahatsız edicilik gibi can sıkıcı meselelerden şikayetçi olan insanlara da tercih edilebilir bir seçenek sunuyor.

Grubun lideri Profesör Dahiya, ürettikleri süper-kondansatörler ile giyilebilir teknoloji ürünlerinin dünyanın, güneş enerjisinin en yaygın kullanılan enerji türü olduğu, en ücra köşelerine kadar gidebileceğini ve hiç zahmete ve ekipmana gerek duymadan sadece güneş ışığı ile çalışabileceğini söylüyor. Bununla birlikte yeni nesil bataryalar ile elektrikli ve güneş enerjisi ile çalışan arabaların da kullanılabilirliği oldukça artacak gibi gözüküyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir